maanantai 23. marraskuuta 2009

Tarkkailukaiuttimet, mitä ne on ja miksi ne kannattaa hankkia?

   Tässä artikkelissa keskityn enemmän tarkkailukaiuttimiin ja siihen miksi ne ovat kannattava ostos.

  • Mitä eroa on normaali kaiuttimilla ja monitori- eli tarkkailukaiuttimilla? Normaali kaiuttimiin verrattuna monitorit on pyritty rakentamaan niin, että taajuusvaste on mahdollisimman tasainen. Selkeäksi suomenkieleksi käännettynä siis, ettei äänentaso(eng. volume) vaihtele eri taajuuksilla. Tietenkään taajuusvaste ei ole täysin tasainen koskaan, koska pienten kaiutinelementtien on mahdotonta päästä esimerkiksi 25 hertsiin samalla äänentasolla kuin esimerkiksi 100 hertsiin.
  • Miksi sinun tulisi ostaa kalliit tarkkailukaiuttimet, kun halvemmalla saa normaali kaiuttimia? Musiikin miksaus perustuu siihen, että miksaaja etsii kuuntelemalla musiikista virheitä ja korjaa niitä. Jos kuuntelet musiikkia esimerkiksi halvoilla tietokoneen kaiuttimilla, kuulet kyllä virheitä, mutta ne virheet eivät välttämättä ole peräisin musiikista vaan kaiuttimista. Ja kun korjaat sen virheen niin, että et enään kuule sitä niin todellisuudessa olet tehnyt sitä virhettä vastaisen virheen musiikkiin. Otetaan esimerkki. Kaiuttimesi kertovat sinulle, että taajuus alueen 300-400hz on äänentaso on aivan liian korkea. Sehän on helppo korjata. Säädät EQ(equalisaattori)lla äänentasoa niin alas, että et enään kuule liikaa kyseisen taajuuden ääntä. Mitä todellisuudessa tapahtui? Käytössäsi olevat kaiuttimet korostavat kyseistä taajuusaluetta ja säädit miksaamasi biisin niin, että se kuulostaa hyvältä. Todellisuudessa hiljensit tätä taajuusaluetta liikaa ja kun miksaamasi biisi kuunnellaan jossain muualla toisilla kaijuttimilla on tällä kyseisellä taajuusalueellaa äänentasoissa iso notko. Eli miksaus ei poistanut ongelmaa vaan pahimmassa tapauksessa teki sellaisen jos mitään korostumaa ei oikeasti edes ollut. Tästä syystä tasaisen taajuusvasteen omaavat kaiuttimet ovat kaiken a ja o. Tosin, jos käytössäsi on tavallista laadukkaammat hi-fi kaiuttimet voit "oppia" kaiuttimesi niin, että miksaus onnistuu niillä täysin. Jos kuuntelet paljon musiikkia kyseisillä kaiuttimilla opit tietämään miltä kaupallinen musiikki kuulostaa kaiuttimistasi. Silloin omia biisejä miksatessa tiedät mihin saundiin olet pyrkimässä. Hi-fi kaiuttimet kuitenkin tapaavat värittää musiikkia paljon enemmän kuin tarkkailukaiuttimet.
   Erilaisia monitorityyppejä on useampia ja tässä muutamia niistä.
  • Lähikenttämonitorit, ovat tarkoitettu aseteltavaksi lähelle miksaajaa(1-3 metriä riippuen hieman monitorien koosta). Lähikenttämonitorit ovat toistoltaan tarkkoja, mutta pienen kokonsa vuoksi eivät toista kovin matalia taajuuksia, joten ne tarvitsevat usein avukseen subwooferin. Lähikenttämonitorit ovat kotikäytössä yleisin valinta. Lähikenttämonitorien hintahaarukka on aika laaja jo siitä syystä, että tarjontaa on paljon ja eri valmistajia on myös rutkasti. Tarkkkailukaiuttimet kuitenkin ovat semmoinen asia missä ei kannata säästää. Pitäisin hyvänä budjettina ensimmäisiä monitoreja hakkiessa 500-600€.




  • Mid-field monitorit, ovat kokoluokassaan jonkin verran kookkaampia kuin lähikenttämonitorit ja kuten nimikin jo sanoo, ovat nämä tarkoitettu hieman isompaan tilaan, mutta eivät kuitenkaan vielä sovellu kunnolla isoihin tarkkailuhuoneisiin. Hintaakin tulee lisää koon mukana, sillä halvimmillaankin näiden kappalehinta pyörii 1000€ paikkeilla.
    • Pää monitorit, ovat tarkoitettu isoihin tarkkailutiloihin. Taajuusvaste ylettää todella matalalta todella korkealle. Hinta on kotistudiobudjetille päätä huimaava, eikä näitä siksi kotistudioissa nähdä. Esimerkkikuvan kaiutin maksaa Thomann.de-verkkokaupassa 11333€ kappale. Jo kokonsakkin puolesta nämä eivät oikein sovellu kotiolohin, sillä kuvan kaiutin painaa hieman yli 120 kiloa.

       Siinä oli perus monitorityypit. Lisäksi sinun pitää valita haluatko aktiiviset vai passiiviset monitorit. Ero näissä on, että aktiivisissa monitoreissa on itsessään vahvistin ja passiivisiin sen joutuu erikseen hankkimaan. Vaihtoehtoja monitoreissa riittää niin paljon, etten halua alkaa suosittelemaan mitään yksittäistä mallia. Suosittelen monitoreja ostaessa menemään musiikkiliikkeeseen koekuuntelemaan kaiuttimet. Ota mukaasi levy mistä pidät ja koita löytää kaiuttimet mistä sinun pitämä musiikki kuulostaa mielestäsi parhaalta. Se, että pidät monitorien saundista, tekee musiikin tekemisestä sinulle enemmän nautittavaa.

       Tulen kirjoittamaan myöhemmin lisää monitorien sijoittelusta huoneessa. Sekin vaikuttaa kuulemaasi yllättävän paljon.

    -Tommi-

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti