maanantai 30. marraskuuta 2009

Kaiutinsijoittelu

   Vaikka nopeasti ajateltuna uskoisi, että kaiutinsijoittelulla ei ole niin paljoa merkitystä, niin sillä on. Oikein sijoitetut kaiuttimet parantavat stereokuvan laatua ja tarkkuutta, jolloin panorointi on helpompaa. Oikeanlainen kaiutinsijoittelu myöskin vähentää aikaisia heijastuksia, jotka värittävät monitorien ääntä ja heikentävät ihmisen kykyä havaita mistä suunnasta ääni tulee.

   Lähdetään liikkeelle kaiuttimen oikeasta kuuntelekorkeudesta. Kaiuttimen diskanttielementti tulisi olla korvan korkeudella. Kaiuttimen tulisi olla vaakasuoraan korvista eteenpäin eli niin, ettei kaiutinta tarvitsisi kallistaa. Lievä kallistaminen kuitenkin on vielä hyväksyttävää, jos pöydän monitoritaso on esimerkiksi liian korkealla. Jos sinun täytyy kallistaa kaiutinta, niin kallista sitä niin, että diskanttielementistä suoraan lähtevä ääni osuu korvaasi.

   Nyt kun korkeus on oikein lähdetään käsittelemään kaiutinten sivuttaissuuntaista sijoittelua, jotta stereokuva olisi oikean levyinen eikä liian kapea tai leveä. Kaiuttimet tulee sijoittaa tarkalleen oikealle leveydelle kuuntelupisteeseen nähden. Stereokuvan kannalta myös kuuntelupisteellä on suuri merkitys. Kaiuttimien ja kuuntelupisteen tulee muodostaa tasasivuinen kolmio. Eli niin, että etäisyys kummastakin kaiuttimesta kuuntelupisteeseen on sama kuin kaiuttimien etäisyys toisistaan. Tässä on kuitenkin yksi pieni poikkeama sääntöön. Nimittäin kolmion kuuntelupisteessä oleva kärki eli se kohta missä kaiuttimista tulevat kuvitteelliset viivat yhdistyvät, ylettyy hieman kuuntelupisteen(eli pääsi) taakse. Se kuinka paljon ne ylettyy pääsi taakse riippuu kuunteluetäisyydestä, mutta noin 1,5metrin kuunteluetäisyydellä kuvitteellisen kolmion kärki voisi olla noin 10cm pääsi takana.

   Seuraavaksi pari sanaa kuunteluhuoneesta. Huoneita on monen muotoisia ja kokoisia ja se luo omat haasteet kaiuttimien sijoittelulle. Ihanteellinen tilanne on se kun huone on suorakulmainen ja mahdollinen ikkuna sijaitsee päätyseinän keskellä. Kuuntelutilan tulisi olla mahdollisimman symmetrinen, varsinkin kuuntelupisteen ja kaiuttimien välistä. Myös kuuntelupisteen takana oleva tila olisi hyvä olla symmetrinen.Kaiuttimien takana oleva tila ei ole niin kriittinen, koska kaiuttimista lähtee taaksepäin paljon vähemmän ääntä kuin suoraan eteenpäin. Toki jos kaiuttimien takana on lähellä seinä kannattaa sekin vaimentaa samoin kuin kuuntelupisteen ja kaiuttimien väliset sivuseinät. Näin päästään eroon korkeiden taajuuksien heijastuksista, mikä turhaan värittää ääntä ja sekoittaa stereokuvaa. Tulen käsittelemään akustointia vähän tarkemmin toisessa artikkelissa ja kerron myös kuinka on helppo määrittää paikat tarvittaville vaimennuselementeille.

   Kuuntelupisteen ihanteellisin paikka huoneessa on 1/3 huoneen pituudesta eli siis jos huone on 6 metriä pitkä tulisi kuuntelupisteen olla 2 metrin päässä toisesta päätyseinästä. Kaiuttimet sijoitetaan kuuntelupisteen määrittämisen jälkeen oikeille kohdilleen, kuitenkin niin että kaiuttimesta on vähintään 30cm matka lähimpään seinään, eikä kaiuttimesta ole sama etäisyys kahteen eri seinään.

   Bassokaiuttimen voi sijoittaa huoneessa melkein mihin vain, mutta sääntönä voisi pitää, että ei nurkkiin tai seinän viereen. Subbarin sijoittelulla ei ole niin paljoa merkitystä, koska matalien taajuuksien aallonpituus on niin pitkä, että se kiertää suuretkin esteet ja sen paikantaminen stereokuvassa on vaikeaa eli siis stereokuva ei muutu vaikka subbaria siirtäisi. Hyvä paikka voisi olla vaikka huoneessa olevan pöydän alle tai miksaajan jalkojen viereen studiotason alle.

-Tommi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti