sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Akustiikka ja sen parantaminen, Osa 3 : Seisovat aallot

   Kerroin tämän blogisarjan ensimmäisessä osassa mitä nämä ovat. Jos et ole vielä kyseistä kirjoitusta lukenut, suosittelen lukemaan sen ennen kuin luet tätä eteenpäin.

   Seisovan aallon tarkan hertsin voi laskea näin.

  1. (Seinien yms. välinen matka toisistaan metreinä) x 2 = Matalimman seisovan aallon pituus(m)
  2. Äänen nopeus(343m/s) / Matalimman seisovan aallon pituus(m) = Matalimman seisovan aallon taajuus(Hz)
   Periaatteessa tuolla tiedolla ei tee juurikaan mitään, koska normaalin kokoisessa huoneessa olevat seisovat aallot ovat niin pitkiä, että niitä ei voi vaimentaa kotioloissa. Täytyy siis olla jokin toinen keino. Laitoin tuon laskentakaavan tuohon, jotta ihmiset jotka haluavat tietää hertsimäärän voivat sen laskea.

   Jos kyseessä olisi tila jonka rakenteisiin voisi vielä vaikuttaa, rakentaisin huoneen seinät hieman vinoon, joko pysty- tai vaakasuunnassa, niin että seinäpinnat eivät olisi missään kohtaa huonetta suoraan toisiaan vastakkain. Tämä on tehokas keino välttää seisovia aaltoja. Kotioloissa tämä kuitenkin on harvoin mahdollista.

   Kotiin löytyy yksi hyvä vaihtoehto. Kunnollinen akustointi, jossa bassoansat ja diffuussori+EQ master-kanavaan. Tämä ei poista seisovia aaltoja huoneesta, mutta kuuntelupiste saadaan neutralisoitua tällä tavalla ja sehän on loppujen lopuksi tarkeintä. Emmehän ole akustoimassa konserttisalia vaan kotistudiota. 
  • Bassoansat tasoittavat taajuusvastetta matalilla taajuuksilla. Näistä lisää seuraavassa osassa blogisarjaa.
  • Muulla akustoinnilla tarkoitan edellisessä viestissä kirjoittamiani akustointipaneeleita
  • Diffuussori on taulun kaltainen rakennelma missä on eri syvyisiä koloja. Se on rakennettu puusta tai muusta vastaavasta ilmaa läpäisemättömästä aineesta. Tarkoitus ei ole vaimentaa mitään vaan muuttaa huoneen pituutta hieman, niin että seisovan aallon taajuus muuttuu hieman. Yleensä diffuussori asennetaan takaseinään kuuntelupisteen kohdalle. Diffuussori on kohtalaisen helppo tehdä itse jos saha pysyy kädessä. Tarvitset tekemiseen vaneria tms. levyn taustaksi ja 2cmx2cm rimaa josta sahaat eripituisia pätkiä, jotka sitten liimaat ja naulaat vaneriin vieri viereen. Materiaalin tarve luonnollisesti riippuu siitä, minkä kokoisen diffuussorin haluat tehdä.  Kirjahylly voi toimia loistavasti diffuussorina jos siinä vain on kirjoja. Siirtele kirjat vähän eri syvyyksille hyllyyn ja se on siinä. Diffuussoreita valmistetaan myös kaupallisesti. Tässä kuva yhden tyyppisestä diffuussorista.
  • EQ master-kanavaan. Tämä siitä syystä, että huoneen taajuusvaste saadaan tasoitettua kuuntelupisteessä mahdollisimman tasaiseksi. Vaihtoehtoja on kaksi. Ensimmäinen ja työläämpi vaihtoehto on ostaa taajuusvasteen mittauslaitteisto eli mittamikrofoni ja mittaus ohjelmisto. Mittauksen jälkeen tutkit taajuusvasteen läpi ja erityisesti etsit korjaustarpeita(huomattavia korostumia ja vaimentumia). Voit vaihtoehtoisesti käyttää korjaukseen joko musiikkiohjelmistosi EQ:ta master-kanavassa tai ostaa ulkoisen 31-band EQ:n jonka kytket master-kanavan ja kaiuttimien väliin. Tee korjaukset ensin mataliin taajuuksiin, joissa suurimmat ongelma kohdat pääsääntöisesti on ja mittaa sen jälkeen huoneen taajuusvaste uudelleen. Matalille taajuuksille tehdyt korjaukset vaikuttavat myös ylemmille taajuuksille johtuen ensimmäisessä osassa selittämistäni kerronnaisista. Taajuusvastetta on lähestulkoon mahdotonta saada täydellisen tasaiseksi. Toinen ja huomattavasti helpompi vaihtoehto on ostaa ohjelmistoosi plugin joka tekee tämän kaiken puolestasi. Mukana tulee mittamikrofoni ja ohjelmisto. Ohjelmisto kertoo sinulle mihin sinun tulee asettaa mikrofoni ja miten. Sen jälkeen se tekee mittauksen. Tämä toistuu useaan kertaan ja ainut mitä sinun pitää tehdä on siirtää mikrofonia niin kuin ohjelmisto neuvoo. Mittausten jälkeen ohjelmisto hoitaa huoneen analysoinnin ja tarvittavat korjaukset automaattisesti. Tätä vaihtoehtoa suosittelen kaikille. Ohjelmisto mistä puhun on IK Multimedian ARC.

-Tommi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti